Menu
Your Cart

Магарешки бодил

Магарешки бодил
Нов
Магарешки бодил
  • Наличност: В Наличност
  • Модел: Onopordum acanthium
3.99лв.

Магарешки бодил /Silybum marianum Asteraceae/ представлява трънлива билка, която е широко разпространена в нашата страна. Среща се в Южна Европа, расте чак до зони с умерен климат в континентална Азия. Магарешкият бодил е изкуствено внесен на територията на Северна и Централна Америка, а също така в Нова Зеландия и Австралия, където расте агресивно и се ползва с име на плевел. Магарешкият бодил е известен още като средиземноморски бодил, млечен бодил и др.


Магарешкият бодил принадлежи към семейство Сложноцветни. Стъблото му е сивовлакнесто и изправено, с височина около 100-200 см. Листата му са последователни, продълговати и приседнали. Кошничките на магарешкия бодил са полукълбести, единични или по 2 до 5 в снопчета. Времето за цъфтеж на магарешкия трън е от юни до септември.

Състав на магарешки бодил


Семената на магарешки бодил съдържат ненаситени мастни киселини, есенциални мазнини, флавоноиди и полиацетинили под общото наименование силимарин. Това е съставка, която е неразтворима във вода, затова течната форма на екстракта от магарешки бодил не е толкова ефективна. Най-активният биологичен компонент на силимарина, който до голяма степен отговаря за ефектите му се нарича силибинин.


Семената на магарешки бодил съдържат още протеин, масло и скорбяла. Съдържанието на мастни киселини варира между 20-25%, от които около 50% са линоленова киселина и олеична киселина. Флавоноидите, чието съдържание е между 2-5%, действат като мощни антиоксиданти.


Напишете отзив