Menu
Your Cart

Цвят от Бъз

Цвят от Бъз
Цвят от Бъз
Нов
Цвят от Бъз
Цвят от Бъз
Цвят от Бъз
  • Наличност: В Наличност
  • Модел: Sambucus
3.99лв.

Белият бъз е дървесно растение, един от десетките различни видове в разнообразния род Sambucus. Най-голям интерес буди цветът на белия бъз, който цъфти през май и юни, ухае много приятно и носи много ползи за здравето. Белият бъз и екстрактите от цвета му са все по-популярно средство не само в природната, но и в класическата медицина у нас и по света.

Най-ценни от фармакологична гледна точка са няколко типа биоактивни вещества, откривани в цветовете на белия бъз. С най-голяма концентрация се откриват биофлавоноиди като кверцетин и антоцианин, хлорогенова киселина, канелена киселина, тритерпени (основно бета амирин), олеанова киселина и др. Индивидуалното и допълващото се действие на тези различни групи вещества осигурява широкия спектър от полезни за здравето действия на цвета на белия бъз. В това число влизат:


Противовъзпалително;

Антиоксидантно;

Противовирусно;

Антибактериално;

Диуретично (отводнително);

Лаксативно;

Обезболяващо;

Инсулиноподобно;

Антиалергично действие и др;

 

Подобно богатство от здравословни ефекти трудно може да се открие у други билки. Това напълно оправдава интереса към белия бъз и показва защо той се ползва в толкова много терапевтични направления.


Напишете отзив