Menu
Your Cart

Шипка

Шипка
Шипка
Нов
Шипка
Шипка
Шипка
  • Наличност: В Наличност
  • Модел: Rosa canina
3.99лв.

Състав на шипка


Шипките са буквално бомба от полезни вещества. Имат голямо съдържание на витамин С, в резултат на което плодчетата подобряват окислително-редукционните процеси в клетките и пропускливостта на капилярите. Допълнителен плюс е тяхното диуретично действие. Доказано е, че в 100 г плод от шипка се съдържат около 2 г витамин С - с 30-40 пъти повече, отколкото в червените домати и лимони и около 300 пъти в сравнение с ябълки. 


В плодчетата на шипките се съдържа ценен комплекс от естествен витамин А (около 5-7 мг%) и незаменими мастни киселини (Омега-3 и Омега-6), в комбинация с мощни антиоксиданти-флавоноиди и витамин Е, важни за здравината и красотата на кожата. 


В шипките откриваме още витамините Р, В1 (около 430 мг%), В2 и К, както и пектин (около 11%), масло (около 2%), органични киселини (лимонена и ябълчна), захари (предимно захароза, около 2.5%), дъбилни вещества и минерални соли (около 3.25%), най-вече калиеви (около 512 мг%), калциеви (около 50 мг%), фосфорни (около 54 мг%), натриеви (около 47 мг%) и магнезиеви (около 122 мг%) соли. По съдържание на минерални соли шипката превъзхожда много плодове и зеленчуци.


Напишете отзив